Týchto 10 výživových rád ovplyvní život vášho dieťaťa

Napriek tomu, že na problém obezity je poukazované pomerne často, detskej obezite sa spoločnosť venuje nedostatočne. Práve stravovacie návyky detí, získané v skoršom veku, sú nesmierne dôležité pre neskorší možný rozvoj obezity a s ňou súvisiacich chorôb. Pritom genetika má na vznik obezity len čiastočný vplyv. Vznik obezity do veľkej miery ovplyvňuje výchova k správnej výžive. Jednoducho povedané, to, čo dieťaťu servírujeme na tanier; čo vidí, že jeme aj my; či ho vedieme k športu; či a ako riešime svoju vlastnú hmotnosť; to všetko sú vzorce správania, ktoré dieťa zásadne formujú. 

Dokážeme ovplyvniť genetické predispozície dieťaťa k obezite?

Z hľadiska rozvoja obezity ovplyvňuje genetika organizmus zhruba z 50 %. Avšak treba podotknúť, že ide o gény, ktoré sa zaktivizujú vplyvom životného štýlu, čo človek dokáže regulovať. 

Mnohí rodičia, a hlavne starí rodičia, považujú u svojho potomka “niekoľko kilogramov” navyše za milé a prirodzené. No nadváha a obezita zbytočne(!) komplikuje život. Pričom nejde len o estetický problém. Podstatné je, aký vplyv má obezita na zdravie.

“Zopár kíl” navyše netreba bagatelizovať

U obéznych detí a detí s nadváhou, sa čoraz častejšie objavujú ochorenia, ktoré boli doposiaľ príznačné iba pre dospelých. Ide o cukrovku II. typu, stukovatenie pečene, trombózy, či vysoký krvný tlak. Približne 3 zo 4 obéznych detí vo veku od 5 do 17 rokov, má najmenej jeden rizikový faktor pre vývoj srdcovo-cievnych príhod. U dospievajúcich chlapcov môže viesť obezita k zvýšenej produkcii mužských pohlavných hormónov. U dospievajúcich dievčat k problémom s menštruačným cyklom či akné. Obezita „skracuje detstvo, pretože urýchľuje nástup puberty. 

Najdôležitejšie obdobie v živote dieťaťa, kedy sa určí, či bude ohrozené obezitou, je už pri jeho počatí, až k druhému roku života. Mnohé štúdie spájajú obezitu gravidných matiek s neurologickými vývinovými poruchami potomka (PAS, ADHD, hyperaktivita), či oneskoreným vývojom jemnej motoriky. Preto je dôležité upozorňovať budúcich rodičov, aby sa už pred počatím dieťaťa zamerali na  zdravý životný štýl a optimálnu váhu. Ak trpia nadváhou alebo obezitou už pri počatí, stále majú veľa možností, ako môžu optimálne ovplyvniť vývin svojho dieťaťa, napríklad zlepšením stravovania.

DESAŤ VÝŽIVOVÝCH ODPORÚČANÍ pre celú rodinu

Rodičia majú rozhodujúci vplyv na hmotnosť svojich detí. Stiahnite si zadarmo praktickú pomôcku, 10 výživových odporúčaní zostavených nutričnými terapeutmi, ktoré by mali poznať všetci členovia domácnosti.

Čo môžem ako rodič, robiť sám so sebou a svojou hmotnosťou?

O svoju hmotnosť je dôležité starať sa, len tak pôjdeme dobrým príkladom aj našim deťom. Metabolizmus každého človeka je iný. Pre začiatok je dôležité pochopiť, ako funguje ten váš, poznať a sledovať hodnoty BMI či WHR. Ak si chceme udržať ideálnu váhu, prípadne zredukovať hmotnosť, mali by sme vedieť, ako to robiť rozumne a bezpečne. Vyhnúť sa drastickým nárazovým diétam, či konzumácii lacných, High-Protein potravín, z ktorých mnohé bývajú chudobné na potrebné živiny.

Naopak, vybrať si namiesto „HP“ potravín, tzv. „MRP”, čiže Meal Replacement Product. Ide o nutrične vyvážené potraviny, ktoré sú určené ako bezpečná, plnohodnotná náhrada celodennej stravy. Teda výlučne, ako jediný zdroj výživy. Počas tejto diéty získava telo 100% odporúčanej dennej dávky potrebných vitamínov, minerálov, aminokyselín a stopových prvkov. Na Slovensku sú len jediné redukčné a výživové programy, ktoré sú postavené na klinicky testovaných a lekársky overených nízkoenergetických potravinách. Ide o programy NUTRI FOOD PLAN, zložené z nutrične vyvážených potravín NutriFood MRP. Zároveň, ako jediné spĺňajú prísnu legislatívu EÚ pre plnohodnotnú náhradu celodennej stravy. Tieto potraviny nezoženiete v eshope, v lekárni či drogérii, ale výhradne u kvalifikovaného výživového poradcu, a len na základe vstupného vyšetrenia zdravotného stavu.

Ak hmotnosť priebežne sledujeme a udržujeme si zdravý životný štýl, je pre nás jednoduchšie udržať si svoju ideálnu váhu, dobrú kondíciu aj zdravie a byť tak dobrým príkladom aj pre svoje dieťa. Každý rodič chce, aby sa jeho dieťa malo dobre a bolo zdravé. Dôležité je, vychovať ho tak, aby bolo „gramotné“ v zdravom životnom štýle, dôležitosti životosprávy a pohybu. 

Čísla nepustia

Na Slovensku trpí nadváhou viac než 20 % detí, čo je o 2 % viac ako v roku 2019. Najčastejšie ide o deti vo veku 12 až 13 rokov. Pri počte 858-tisíc detí do 14 rokov žijúcich na Slovensku, tak obezitou trpí až 170-tisíc z nich.

Podľa štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií na Slovensku patria Košický a Prešovský kraj z celého Slovenska k tým, ktoré majú najvyšší podiel detí s nadváhou a obezitou.

Sociálne médiá

Najobľúbenejšie články

NEWSLETTER

Nepremeškajte exkluzívny prístup k novinkám, súťažiam alebo akciám. Prihláste sa!