V dnešnej dobe je detoxikácia čoraz častejšie vyhľadávaným pojmom a ľudia hľadajú odpovede na otázky ako detoxikovať, kedy detoxikovať, čím detoxikovať a podobne.
Z toho dôvodu na podrobné informácie ohľadom detoxikácie odpovedala zakladateľka a prezidentka Aliancie výživových poradcov SR a odborná garantka kvalifikácie výživových poradcov pre redukčné a výživové programy NUTRI FOOD PLAN PhDr. Iveta Nemcová, MBA.
Čo rozumieme pod pojmom detoxikácia?
Detoxikácia organizmu môže byť prirovnávaná k akejsi vnútornej hygiene, kedy sa naše telo zbavuje škodlivých odpadových látok nášho vlastného metabolizmu (kyseliny močovej, kyseliny mliečnej) a rôznych toxínov, ktoré prijímame z ovzdušia, s jedlom, nápojmi alebo aj zo stresu (psychické toxíny) či vírusmi, baktériami. Je to spôsob, ako obnoviť v organizme rovnováhu a čo najviac tak podporiť vlastné liečivé schopnosti tela. Dĺžka trvania detoxikácie na rozdiel od diéty nie je dlhodobá, najčastejšie od 1 do 30 dní.
Ako je pre ľudský organizmus prospešná jarná detoxikácia?
Účelom detoxikácie je: posilnenie obranyschopnosti organizmu, obnovenie a regenerácia buniek, zlepšenie fyzickej i psychickej kondície, zlepšenie činnosti mozgu a hormonálneho systému, úbytok telesného tuku, celkové zlepšenie zdravotného stavu. Pravidelné očistné kúry naše telo udržujú v dobrom zdraví a napomáhajú hojeniu, liečeniu a prevencii choroby.
Prečo sa detoxikácia organizmu odporúča práve na jar?
Detoxikácia by mala byť pre každého z nás samozrejmým, priebežným a neustálym procesom. Detoxikácia je vhodná najmä v jarných mesiacoch pre prečistenie organizmu po zimnom období. Práve v zime sa do tela dostáva veľké množstvo škodlivých, toxických látok. Detoxikácia organizmu je tak bežným prostriedkom, ktorý naše telo omladí, zregeneruje a zbaví prebytočných látok a toxínov, ktoré zaťažujú organizmus.
Čomu vďaka detoxikácii predchádzame?
Detoxikáciu možno vnímať aj ako prevenciu vzniku rôznych chronických ochorení, napr. onkologických, metabolických, autoimunitných, kardiovaskulárnych ochorení atď.
Z čoho detoxikácia pozostáva?
Pokiaľ chcete detoxikovať, hoci vás netrápi nejaký závažný problém, držte sa týchto zásad:
- Dôležitý je hlavne pitný režim, pite predovšetkým vodu (môže byť s citrónom) a bylinné čaje (hlavne brezu, žihľavu, púpavu). Začíname piť hneď ráno na lačno 3 dcl teplej vody, postupne v priebehu dňa, doporučené je ½ hod. pred každým jedlom, ale dôležité je nezapíjať jedlo tekutinou. Večer minimálne hodinu pred spaním obmedziť veľké množstvo vody. Celodenný príjem tekutín by mal byť ½ litra na každých 15 kg našej hmotnosti.Vynechajte kávu, alkohol, sladké malinovky i džúsy. Niekto detoxikuje pomocou zeleninových štiav.
- Jedzte ľahkú a zdravú stravu, obmedzte mäso (hlavne červené), vyprážané pokrmy, údeniny, sladkosti, mlieko a tavené syry. Jedzte veľa zeleniny, ovocia, strukoviny a celozrnné výrobky. Čas od času môžete skúsiť zaradiť do svojho režimu “zeleninový deň” alebo deň, kedy jete len ryžu.
- Detoxikácia tela – vydajte sa do sauny, na lymfatickú, ayurvédsku, olejovú, detoxikačnú alebo medovú masáž, doprajte si soľné kúpele.
- Pohyb – hýbte sa, stačí obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu, plávanie, joga, tai či, a pod.
- Relaxujte – skúste meditáciu alebo nejaký autogénny tréning.
- Spánok – dostatočne spite.
Čo konzumovať?
Zmyslom detoxikácie organizmu nie je len používať vitamíny a doplnky stravy, ale zmeniť tiež svoj jedálniček s výberom vhodných potravín, ktoré podporujú detoxikáciu. Niektoré potraviny sú schopné detoxikáciu podporiť a toxíny na seba naviazať.
Medzi ne patria:
- Cesnak – pôsobí antibioticky, antimykoticky, proti parazitom, pozitívne ovplyvňuje metabolizmus, kardiovaskulárny systém, imunitu
- Škorica – má výrazné antidiabetické účinky, pôsobí proti parazitom, používa sa ako čaj alebo korenie
- Zázvor – má protizápalové a protinádorové účinky a pôsobí tiež proti parazitom
- Čili – obsahuje flavonoidy, pôsobí proti nádorom, bolestiam, proti kvasinkám a hubám
- Riasy – (Chlorela) majú vysoký obsah všetkých dôležitých nutričných látok, pôsobí silne detoxikačne, antivírusovo
- Zelenina- ako kapusta, kel, špenát, karfiol, brokolica, červená repa, mrkva (betakarotén)
- Ovocie – jablká (pektíny, B, C, výroba jablčného octu – zrýchlenie metabolizmu, kiwi (C ,, banány (draslík)
Aby mali prostriedky na detoxikáciu správnej účinky, je potrebné sa vyhnúť strave, ktorá organizmus zaťažuje. Je potrebné obmedziť cukry, presolená jedlá, biele pečivo, mäso, všetky chemické aditíva – zvýrazňovače chuti.
Kedy je nutná a komu by ste detoxikáciu odporučili?
Ak sa človek cíti dlhodobo unavený, má problémy s trávením, kožné problémy, alebo napríklad hormonálnu nerovnováhu, a mnoho ďalších ťažkostí alebo napr. u budúcich mamičiek, najlepšie ½ roka pred plánovaným otehotnením. Príčinou môže byť preťaženie organizmu toxínmi (plesne, baktérie, vírusy, ťažké kovy, …). Ak je niektorý orgán dlhodobo preťažovaný alebo naopak oslabený, vzniká v organizme nerovnováha. Napríklad ak človek dlhodobo preťažuje pečeň, môžu sa objaviť opuchy a zlé trávenie organizmu, preťažené obličky sa zase prejavujú tmavo sfarbeným zapáchajúcim močom. Zle fungujúci, preťažovaný lymfatický systém sa môže prejaviť častými ochoreniami ako sú choroby dýchacích ciest a tiež celulitídou.
Detoxikácia organizmu sa naopak neodporúča:
- pred chirurgickým zákrokom a po ňom
- diabetikom užívajúcim inzulín
- ľuďom s poruchami príjmu potravy, tzn. Bulímiou, anorexiou
- pacientom užívajúcim antidepresíva
- tehotným a dojčiacim ženám
- starým ľuďom nad 70 rokov
PhDr. Iveta Nemcová, MBA
Zakladateľka a prezidentka Aliancie výživových poradcov SR a odborný garant kvalifikácie výživových poradcov pre redukčné a výživové programy NUTRI FOOD PLAN.