Nezáväzná online kalkulačka! Okamžite zistíte, ako na tom ste

Kedy ste niečo dostali zadarmo? A ak ste aj dostali, vo väčšine prípadov to boli určite len nepraktické zbytočnosti. Ale čo takto možnosť zistiť stav svojho tela? Nezáväzne, bezplatne a najmä, okamžite. Pripravili sme pre vás novú, komplexnejšiu online kalkulačku, ktorej výsledky dostanete len vy. Poďte ju vyskúšať. Môžete ňou iba získať.

Prečo je dôležité priebežne sledovať svoju váhy a rozloženie tuku v tele?

Aj ľudské telo podlieha módnym trendom. V minulosti bola „in” kyprá postava Venuše, neskôr osie drieky a dnes obdivujeme brazílske zadočky. Pôvab tela je v jeho rozmanitosti. Krása však začína pri zdraví. Navyše, časom sa naše potreby, návyky a životné tempo menia. Mení sa aj naša kondícia a váha. Pre dosiahnutie a udržanie dobrého zdravotného stavu, je dôležité priebežné sledovanie svojej váhy, ako aj rozloženia tuku v tele. Čítajte ďalej a zistíte nielen dôvody tohto jednoduchého monitoringu, ale aj praktické tipy.

Plusy a mínusy výpočtu BMI

Najbežnejšie využívanou metrikou je index telesnej hmotnosti, známy ako BMI (Body Mass Index). Týmto indexom hodnotíme telesnú hmotnosť vo vzťahu k výške. BMI poskytuje jednoduchý spôsob klasifikácie jednotlivcov do rôznych hmotnostných kategórií, akými sú podváha, normálna hmotnosť, nadváha alebo obezita. Pravidelným monitorovaním BMI môžeme odhaliť významné zmeny hmotnosti človeka, čo pomôže včas identifikovať potenciálne zdravotné problémy alebo riziká.

Nízke hodnoty BMI poukazujúce na podváhu, môžu upozorňovať na artrofiu svalstva, úbytok kostnej hmoty a problémy imunitného systému. Naopak, vysoké hodnoty BMI sú často spájené so zvýšeným rizikom vzniku pridružených ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby, cukrovky II. typu a nádorových ochorení. Preto ak priebežne sledujeme hodnoty svojho BMI, môžeme pružne reagovať zmenami svojho životného štýlu, stravovacích návykov a ďalšími preventívnymi opatreniami.

Výpočet BMI je však len orientačným ukazovateľom. O tom, či sme obézni, nerozhoduje len počet kilogramov. Zo zdravotného hľadiska je dôležité rozloženie tuku v tele, a o tom hodnota BMI nevypovedá. Existuje tzv. viscerálny tuk, ktorý sa ukladá najmä vnútri brušnej dutiny a obaľuje životne dôležité orgány ako pečeň a srdce. Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že môže viesť k chronickým ochoreniam. Preto odporúčame sledovať aj pomer obvodu svojhopása a bokov.

Sledovanie WHR indexu pre presnejšie výsledky

Ďalšou hojne využívanou metrikou je WHR, teda waist-to-hip ratio. Ide o pomer obvodu pása a bokov. 

Vďaka monitoringu obvodu pása a bokov môžeme zistiť:

  • aký typ postavy máme (periferny vyrovnaný, centrálny, rizikový)
  • ale aj to, či nás ohrozuje viscerálny tuk
  • a aké zdravotné riziká sú s ním spojené.

 Viscerálny tuk je doslova skrytou hrozbou pre naše zdravie. Prispieva k rozvoju cukrovky II. typu, srdcových a nádorových ochorení. Má vplyv na rozvoj zápalových procesov a schopnosti spracovať cukry. Jedinci s nadmerným množstvom viscerálneho tuku čelia vyššiemu riziku predčasného úmrtia než ľudia s malým množstvom tuku v týchto partiách. Množstvo viscerálneho tuku navyše vôbec nemusí súvisieť s nadváhou alebo obezitou. Preto hovoríme o „skrytej hrozbe”. Aj štíhli ľudia môžu mať v niektorých prípadoch toľko viscerálneho tuku ako tí plnoštíhli.

 Ako si správne zmerať obvod pása?

 Na meranie použite krajčírsky meter, alebo špagát, ktorý dodatočne premeriate pravítkom. Meranie sa pravádza uprostred, medzi posledným rebrom a vrchnou časťou bedrovej kosti. Mala by to byť časť tesne nad pupkom. Počas merania buďte uvoľnení, bruško nevťahujte. Len jemne vydýchnite. Nepresným výpočtom nemáte čo získať. Skôr naopak.

 

Ako si správne zmerať obvod bokov?

Zmerajte svoje boky v najširšom bode okolo zadku. Opäť držte krajčírsky meter/špagát tesne, avšak nezaťahujte ho. Uistite sa, že je vo vodorovnej polohe. Diagonálna poloha metra zbytočne skreslí namerané hodnoty. Oba údaje si zaznamenajte a vložte do online kalkulačky.

 

Obe tieto metriky, BMI aj WHR, sú prospešné pri sledovaní zmien súvisiacich s úpravou stravy a životného štýlu. Toto sledovanie pomáha jednotlivcom zostať motivovaní a pokračovať v ceste za zdravím.

Kliknite na našu online kalkulačku a všetko vypočítame za vás

Ak nie ste práve matematickým nadšencom, určite vám príde vhod naša komplexná online kalkulačka stavu tela, ktorú sme pre vás pripravili na zjednodušenie výpočtu BMI aj WHR. Nezáväzne zadajte svoje hodnoty a okamžite zistíte, ako je na tom vaše telo. Vaše údaje nebudú nikde zverejné. Ide len o nezáväznú pomôcku pri zhodnotení vášho aktuálneho stavu.

Zdroj titulneho obrazku: Image by cookie_studio on Freepik

Sociálne médiá

Najobľúbenejšie články

NEWSLETTER

Nepremeškajte exkluzívny prístup k novinkám, súťažiam alebo akciám. Prihláste sa!