Kvaka. Pre tých, ktorý tento názov počujú prvýkrát: nejde o názov zvieraťa. Kvaka je akousi zázračnou plodinou, ktorá kedysi nebola vôbec neznáma, práve naopak: tvorila základ výživy človeka. V minulosti s ňou zaháňali hlad.
Pestovali ju Kelti, ktorí žili dokonca aj na našom území. Pestovanie kvaky však postupne nahradilo pestovanie zemiakov. Dnes sa pestuje len okrajovo, predovšetkým v severných častiach Európy: napríklad v Nórsku, či vo Švédsku. „Kvaka obsahuje vysoký obsah vody a práve kvôli tomu má dobré využitie v diétnych programoch. Takisto obsahuje množstvo vitamínov: C, betakarotén, vitamíny skupiny B, minerálne látky ako draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok, či iné,“ hovorí výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN, Mgr. Viera Beňušková
Recept: Polievka z kvaky, póru a petržlenu
2 porcie
- 200 g kvaka
- 50 g petržlen
- 50 g cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g pór
- NutriFood zeleninový vývar
- 1 polievková lyžica slnečnicový olej
- sušené oregano
Postup:
V hrnci na rozohriatom oleji orestujeme pokrájanú cibuľu a pór. Časť cibuľky necháme bokom na dozdobenie polievky. Neskôr pridáme pokrájanú kvaku a petržlen, chvíľku orestujeme, zalejeme vodou a zakryté dusíme asi 20 minút. Po uvarení pridáme na drobno nakrájaný cesnak, oregano a polievku rozmixujeme. Hotovú polievku dochutíme NutriFood zeleninovým vývarom. Na tanieri polievku dozdobíme orestovanou cibuľkou.
MGR. VIERA BEŇUŠKOVÁ
Poradňa NUTRI FOOD PLAN v Partizánskom
Vďaka vysokému obsahu vápnika sa kvaka používa pri liečbe osteoporózy. Spomínaný vápnik taktiež zlepšuje peristaltiku čriev, a vysoký obsah draslíka znižuje krvný tlak. Kvaka má takisto antibakteriálne účinky.